Wonderboj

Op 18, 19 en 20 april 2013 speelden wij in het Amstelveens Poppentheater Wonderboj, een aangrijpend toneelstuk over het verschrikkelijke lijden en verlies dat mensen kan overkomen, ook als zij goed en rechtvaardig zijn. Het stuk werd geschreven door Frank G. Bosman en geregisseerd door Ton Kock.

Wonderboj is van de hand van de spraakmakende cultuurtheoloog Frank G. Bosman, die onder meer bekend is van zijn kritische beschouwingen over kwesties van geloof en samenleving, op weblogs en in actualiteitenprogramma’s op radio en tv. Hij baseerde zijn toneelstuk op het boek Job en plaatste het Bijbelse gegeven in onze moderne tijd.

Boj, de hoofdrolspeler, is een echte ‘wonderboy’: succesvol, rijk, maar ook goed en rechtvaardig. Er gebeurt iets verschrikkelijks: in één dag verliest hij alles wat hem dierbaar is: zijn vrouw, zijn kinderen en alles wat hij bezit. We zien zijn zoektocht naar het waarom. Waarom overkomen goede mensen slechte dingen? Hoe kan je nog geloven in een goede, rechtvaardige en barmhartige God als hij toch vreselijk lijden toestaat? Hoe kan je zoiets verwerken? Heb je zelf ook schuld?

En we zien de reactie van de mensen om hem heen, die van mening zijn dat God Boj heeft gestraft omdat hij het er wel naar gemaakt zal hebben. Hij móet wel zondig zijn. Hij móet stiekem wel een slecht en corrupt leven hebben geleid, anders zou God dit toch niet hebben toegelaten? Of wordt alles in het leven bepaald door het lot? Ze zoeken naar rationele redenen voor Boj’s onheil, bang als ze zijn dat hetzelfde onheil ook hen kan overkomen. Niemand is immers veilig.

Wonderboj is nog steeds te boeken. Vraag ons naar de mogelijkheden via ons contactformulier.  

 

Spelers: Daniëlle Buijs-van Gelderen, Martijn van den Burgt, Marleen van der Duin, Erwin van der Lans, Marijke Pols, Tabitha van Neerbos, Erik van Dijk, Connie Bobeldijk, Rina Warning, Christel Meijer en Sumathi van Tusschenbroek
Regie: Ton Kock
Script: Frank G. Bosman
Speeldata: Donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 april 2013 (op 20 april 's middags én 's avonds)
Locatie: Amstelveens Poppentheater

 

Tourlist:

Poppentheater Amstelveen donderdag 18 april 2013
Poppentheater Amstelveen vrijdag 19 april 2013
Poppentheater Amstelveen zaterdag 20 april 2013 (middag)
Poppentheater Amstelveen zaterdag 20 april 2013 (avond)
De Betteld Zelhem donderdag 15 augustus 2013
Flavor Festival Liempde vrijdag 16 augustus 2013
Abdij van Berne Heeswijk woensdag 28 augustus 2013
Het Dorpshuis Genderen vrijdag 4 april 2014
Goede herderkerk Nijkerk zondag 9 november 2014
Petruskerk Gelderse Wapenveld  zondag 7 juni 2015
Schaffelaartheater Barneveld zondag 11 september 2016
Poppentheater Amstelveen dinsdag 8 mei 2018
Opwekking Biddinghuizen zondag 20 mei 2018
Mannenevent - 'No man left behind' Nunspeet zaterdag 2 februari 2019
Made By: Pure Interact